12 kompletta galningar som rörde om idrottsvärlden

Listor över sportstjärnor som inte har alla hästar i stallet domineras oftast av fotbolls- och hockeyspelare – toppat av de patenterade galningarna Mike Tyson och John McEnroe.

Sportlistor.se har grävt djupare i arkivet över idrottspersonligheter som inte följt stereotypen för hur de förmodas uppträda.

Här är listan över 12 kompletta galningar i en härlig blandning.

Ricky Bruch12. Ricky Bruch

Ricky var världsbäst under träning på Helenholms kastfält i Malmö. Men i genren ställföreträdande knäppgök höll han evig världsklass. Han var diskusbjässen som utan att tveka kombinerade medverkan i gladporr med agerande i barnfilmen ”Ronja Rövardotter”. Hela vidden av Bruchs poetiska galenskap sumeras i Stefan Jarls film ”Själen är större än världen”.

space

Gilles Villeneuve11. Gilles Villeneuve

Formel 1 har presenterat ett antal galningar. Men den vilde kanadensaren Villeneuve var i en viss särklass. Han behandlade sina bilar som om de var engångsartiklar och mixade excellent racing med förskräckliga krascher. En av dem, i Belgien 1982, blev hans död.

space

Abdullah the Butcher10. Abdullah the Butcher

Många fnyser åt amerikansk brottning, wrestling, och kallar det för larvig våldsshow. Säg inte det till Abdullah the Butcher. Mannen som döptes till Larry Shreve har frivilligt skurit pannan blodig så många gånger att han kan placera mynt och spelmarker i ärren. Shreves andra artistnamn är lämpligt nog ”The Mad Man from Sudan”.

space

John Daly9. John Daly

Han är kraftigt överviktig, storrökare och har tre gånger vårdats på Betty Ford-kliniken för alkoholproblem. Han åker husbil mellan tävlingarna och är en storspelare som säger sig ha förlorat en halv miljard svenska kronor på kasinon. John Daly är kort sagt inte den genomsnittlige golfstjärnan.

space

Matti Nykanen8. Matti Nykänen

Förvirrad alkis med bristande självanalys eller en klassisk galning? I fallet Matti Nykänen är svaret tveklöst både och. Innan han slog igenom var Nykänens hemstad Jyväskylä mest känt för sitt rally. Senare blev stan mest bekant för att dess hedersinvånare staplade mästerskapsguld, äktenskap och bisarra sidokarriärer som andra staplar ved.

space

Bode Miller7. Bode Miller

Alpina legender i de klassiska disciplinerna förväntas att fokusera på att ”bara åk”. Det örat lyssnar inte Bode Miller på. Han åkte lika gärna slalom i after ski-barer och såg intervjuer som tuppfäktningar. Många spekulerade i att hans rebelluppträdande var ett uttänkt pr-trick. Var det så var det i alla fall underhållande.

space

Evel Knievel6. Evel Knievel

Hoppa över Grand Canyon på motorcykel. Bara Robert ”Evel” Knievel fick sådana idéer – och genomförde dem. När projekten blev för vansinninga, Knievel bröt benen 37 gånger under sin karriär, upprepade han sitt mantra: ”Man måste hålla sitt ord”. Att Knievels galenskap inte begränsade sig till vansinnigheter på en Harley-Davidson bevisades av att FBI ingående undersökte anklagelser mot honom för såväl hustrumisshandel som affärer med maffian.

space

Jimmy Connors5. Jimmy Connors

Listor av det här slaget brukar toppas av John McEnroe. Här får i stället hans aningen bortglömde, men minst lika galne rival chansen vid skampålen. Om McEnroe var den explosive handgranaten så var ”Jimbo” den sura väsande blindgångaren. Det kunde smälla när som helst, men ingen anade när.

space

Tonya Harding4. Tonya Harding

Vackra hopp i samspel med skön musik. Men även konståkningen har haft sin galning. Assisterad av en ständig längtan efter flaskan gjorde Harding en märklig karriär där de fysiska attackerna på rivalen Nancy Kerrigan inför OS 1994 bara var löken på laxen. Även efter den aktiva karriären gjorde Harding famösa inhopp i porr, proffsboxning och rock’n’roll.

space

Bobby Fischer3. Bobby Fischer

Galenskapen som genialisk matematisk konst. Bobby Fischers hjärna var långt mer komplicerad än de schackdrag som han hanterade bättre än någon annan. Först i slutet av livet fann han något slags ro, på Island, där han dog 2008.

space

Dennis Rodman2. Dennis Rodman

Säga vad man vill om Dennis Rodman, men ingen kan påstå annat än att han gav oss hela showen. Redan det färgsprakande håret, tatueringarna och piercningarna (som skulle fyllt en genomsnittlig järnhandel) gjorde honom speciell. Lägg till det klänningarna, skandalerna, Madonna-affären, äktenskapet med Carmen Electra. Vi kommer då fram till att detta vara en galet speciell basketstjärna.

space

Don King1. Don King

Nu kan vi inte hålla oss längre. Mike Tyson bara måste nämnas. Och var görs det lämpligast om inte i samband med mannen som lärde honom galenskapens konster; den mest bisarre idrottsmagnaten, Don King. King, som även haft Muhammad Ali och George Foreman bland sina klienter, fälldes för två mord/dråp redan innan han blev boxningspromotor. Hans senare eskapader var knappast mindre ögonbrynshöjande. Men det är tveksamt om han planerade att Tyson skulle bita öronen av Evander Holyfield. Så galen är inte ens Don King…Skriv en kommentar