Fotbollshistoriens 10 mest bisarra ögonblick

Många märkliga saker har hänt på en fotbollsplan genom åren. Sportlistor.se har listat tio favoriter, med allt från Higuitas skorpion till den kissande hunden.

Här är fotbollshistoriens 10 mest bisarra ögonblick.

1010. Målet som aldrig var

1994 spelade ett nedflyttningshotat Nürnberg en ödesmatch i Bundesliga mot Bayern München. Efter en hörna nickade Bayerns Thomas Helmer klart och tydligt utanför. Tyckte alla 63 000 på Olympiastadion utom linjemannen Jörg Jablonski som signalerade för mål. Domaren Hans-Joachim Osmers, själv skymd, trodde på sin assisterande domare. Han dömde ett ”mål” som blev matchens enda. Förbundets man på plats meddelade omedelbart efter slutsignalen att det skulle bli omspel. Omspelet vann Bayern med 5–0. En förlust som skickade Nürnberg ur ligan på sämre målskillnad.

space

99. Skorpionen

En trist vänskapslandskamp mellan England och Colombia 1995 födde fotbollshistoriens mest bisarra målvaktsräddning. Det sägs att målvakter är udda. Colombias René Higuita ändrade knappast på den bilden under sin karriär och knappast den kvällen på Wembley. Engelsmännens Jamie Redknapp sköt från 25 meter mot en långt utplacerad Higuita. Den senare löste sin felplacering genom att göra sin patenterade ”skorpionspark”, en halv saltomortal med hälarna upp över huvudet. Varefter bollen ”hälades” bort från det farliga området. Alla sätt är bra utom de usla.

space

88. Den 12:e spelaren

Att vara bollkalle och komma nära stjärnorna är en dröm för många små spelare. Men få fantiserar om att göra mål i matchen man assisterar. Undantaget är bollkallen vid en match mellan Atletico Sorocaba och Santacruzense i Brasilien 2006. I slutskedet sköt Santacruzenses anfallare Samuel klart utanför. Bollkallen fiskade upp bollen i skyddsnätet bakom målet. Men därefter gick det helt fel rätt snett. Bollkallen skyfflade in bollen i nätet. Domaren hade missat avslutet och såg plötsligt att bollen låg i buren. Följden blev till allas häpnad en målsignal. Matchen spelades sedan om, men det hjälpte inte domaren och linjedomaren, som båda stängdes av.

space

77. Schumachers slakt

Fotbollshistoriens värsta domarblunder. Holländaren Charles Corver var bara tio meter från situationen, och med fri sikt, när Tysklands målvakt Harald Schumacher vid VM 1982 gjorde en bulldozer mot fransmannen Patrick Battiston. Den sistnämnde låg ett slag medvetslös, fick ett skadat käkben och tappade två tänder. Följden blev för Schumacher? Han tilldömes inspark.

space

Fotbollshistoriens mest bisarra ögonblick6. Fotbollsproffs är ett hundjobb

Det kan vara tufft att vara fotbollsspelare. Skadeeländet kan stoppa en karriär när man minst anar det. 1970 avslutades Chic Brodies aktiva spel sedan Brentfords målvakt krockat med en hund som sprang in på planen. Då var det betydligt mer humor i hundjobbet under VM 1962. Englands Jimmy Greaves var den gången den som satte stopp för en fyrbent gäst. När Greaves lyfte bort hunden från planen tackade den med att lätta blåsan mot Greaves tröja. Brassarnas stjärna Garrincha tyckte scenen var så festlig att han senare tog med sig hunden hem.

space

55. Den 12:e spelaren (2)

Den fotbollsfantast finns inte som inte någon gång fantiserat om hur det skulle vara att vandra in med sitt favoritlag till en stormatch. Engelsmannen Karl Power gjorde i april 2001 verklighet av sin dröm. Han krånglade sig förbi säkerhetskontrollerna på Münchens Olympiastadion och vandrade in på planen med sitt favoritlag Manchester United. När laget skulle fotograferas upptäcktes Power av Unitedspelaren Gary Neville. ”Håll käften, det här gör jag för Eric!”, väste då Power med hänsyftning till förre United-spelaren Cantona.

space

44. Skjut för livet

Zaire blev i VM 1974 det första landet från svarta Afrika att spela VM. Men resultaten blev sisådär. Hemma i Kinshasa tyckte man att siffror som 0–9 (mot Jugoslavien) var förskräckliga. Landets ledare Mobutu Sese Seko meddelade spelarna att förlorade de den sista matchen med fyra mål eller fler skulle straffen bli kärva. Brasilien hade i slutet av den sista gruppmatchen ledningen med 3–0 och fick en farlig frispark. Försvararen Mwepu Ilunga tog konsekvensen av läget. När brassen Jairzinho stod beredd att skjuta frisparken rusade Ilunga helt enkelt fram och tjongade bort bollen så långt han kunde. Brassarna var häpna. TV-kommentatorer fnissade förvånat. Ilunga fick gult kort. Men vad gjorde det, Jair hade blivit så konfunderad att han missade. Strax efter slutade matchen 3–0. Zairespelarna kunde åka hem med sina huvuden högt. Eller åtminstone med dem i behåll.

space

33. Den 12:e spelaren (3)

Läktarexperter och gnällbänkar. Överallt finns de självutnämnda fotbollsgurur som tror sig bättre skickade än det egna lagets tränare och spelare. West Ham-supportern Steve Davies är en av få provokatörer som fått chansen att visa sin kapacitet. 27-årige Davies hade 1994 tillbringat merparten av första halvlek av försäsongsmatchen West Ham-Oxford med att spy galla över West Ham-anfallaren Lee Chapman. Efter paus tröttnade West Hams assisterande tränare, en viss Harry Redknapp, och ropade till den tufft tatuerade Davies: ”Här har du en tröja, du får tio minuter på dig att visa att du är så jävla mycket bättre, bloke!” Davies inte bara bytte om och gjorde entré på planen. Han gjorde även mål.

space

22. Krig och fotboll

I krig och fotboll är allt tillåtet. Det tyckte den chilenske målvakten Roberto Rojas då Brasilien 1989 i en avgörande kvalmatch höll på att spela bort Chile från VM 1990. När en fyrverkerisalva briserade nära Rojas slet denne fram ett rakblad och skar sig blodig medan han skrek ut sin frustrerade smärta. Men det blev inte omspel som Rojas hoppats. I stället blev Chile diskvalificerade från även det nästkommande världsmästerskapet, det 1994. Rojas blev avstängd på livstid, något som dock hävdes år 2001, när Rojas var 44 år. Den kvinnliga supportern som kastat fyrverkeripjäsen vek senare ut sig i Playboy. Olika faller livets smällare.

space

11. Shejken and stirred

Alltför många av oss har varit med om att en förälder kliver in på planen och lägger sig i ett domslut under en pojk- eller flicklagsmatch. 1982 hände något i den stilen i spanska Valladolid. Men denna gång handlade det om en VM-match. När Frankrike gjorde 4–1 mot Kuwait tröttnade Kuwaits förbundsbas, shejken Fahid Al-Ahmad Al-Sabah. Denne stred allsmäktigt in på planen och meddelade sitt krav: han tänkte inte lämna gräsmattan innan målet var bortdömt. Bisarrt nog gick den sovjetiske domaren Miroslav Stupar med på kravet. Och det utan att Fahid ens behövde vifta med shejk-häftet. Straffet blev att Stupar förlorade sin internationella licens.

space

Bubblare: Eric Cantonas kung fu-spark och presskonferens 1994, ”Guds hand” 1986, Lee Bowyer vs Kieron Dyer 2005, Diana Ross ”avspark” inför VM 1994, skandalen på Parken i EM-kvalet 2007.


Skriv en kommentar