Rätt namn – fel klubb – 10 spelare som borde bytt klubb

Mellan världskrigen spelade i Liverpool en irländare med namnet Elisha Scott. Men inte nog med det, man hade också en skotte döpt till Robert Ireland och även en irländare i Sam English. Grånade Liverpoolsupportrar var alltså rutinerade när klubben 1991 värvade en yttermitttfältare med det aningen tveksamma namnet Mark Everton Walters.

✓ Varför värvade aldrig Everton brassen med namnet Ewerthon, liksom bara för skojs skul?

✓ Var inte Alan Sunderland väldigt trist som inte varvade ner i just Sunderland?

✓ Och hur känns det att heta Milan Baros och aldrig under karriären få en intresseanmälan från San Siro?

Här ger vi er elvan med 10 spelare som borde ha bytt klubb beroende på sina namn – och en som hamnade rätt.

space

Ewerthon11. Ewerthon

Everton är favoritnamnet i genren fotbollsnamn-som-inte-blev riktigt-rätt. På 1990-talet flyttade Mark Everton Walters från Glasgow Rangers till staden Liverpool, men valde FC i stället för Everton. Häromåret fanns i allsvenskan en brasse vid namn Ewerton som säkert drömde om Premier League. Men som hamnade i BK Häcken och sedan Villa, men inte ens Aston Villa utan Villa Nova hemma i Brasilien. Inte minst finns skyttekungen Ewerthon som öste in mål i såväl spanska som tyska ligan utan att någonsin få en intresseanmälan från klubben i Liverpool. Trista typer på Goodison Park…

space

Alvaro Santos10. Álvaro Santos

Är man som Àlvaro Santos född i Sao Paolo torde mytomspunna lokala klubben Santos vara en dröm. I stället blev det den kringelkrokiga vägen från Helsingborgs IF till Örgryte. Å andra sidan finns det minst ett dussin spelare i världsfotbollen som heter Santos, Kaká i Milan är en, och alla kan inte spela i just Santos.

space

Alan Brazil9. Alan Brazil

Den 18 juni 1982 möttes Brasilien och Skottland i VM. På den skotska bänken satt Alan Brazil och hoppades på att få uppleva Brazil vs. Brazil. Men tji fick han och fotbollsvärlden. När managern och tråkmånsen Jock Stein gjorde ett byte i matchminut 63 skickades i stället Kenny Dalglish in. Att Alan Brazil en vecka senare fick hoppa in mot Sovjetunionen skapar inte fullt så vass namnhistoria.

space

Luton Shelton8. Luton Shelton

Stackars Luton åkte för några år sedan ur det engelska ligasystemet. Tipsextra-klassikern norr om London hade troligen varit hjälpta av att förre Helsingborgsspelaren Shelton funnits hos dem i stället för att harva i Ålborg.

space

Johan Mjällby7. Johan Mjällby

Efter Celtic rundade Johan Mjällby av karriären i Levante. Tänk om han valt Listerlandet och Mjällby AIF i stället. Mjällby och Patrik ”Bagarn” Rosengren hade blivit ett klassiskt mittlås.

space

Milan Baros6. Milan Baros

Milan Kundera har skrivit en bok som heter ”Varats olidliga lätthet”. Fotbollslivet har av namnskäl troligen blivit lättare för Milan Baros när det blivit klubbar som Liverpool, Galatasaray och nu på ålderns höst Liberec. Men vi är några som gärna sett honom spela för giganterna från San Siro.

space

Martin Palermo5. Martin Palermo

Den argentinske skyttekungen har ett italienskt pass. Det borde alltså varit fullt möjligt…Men icke, det närmaste som ”El Loco” kom Stadio Renzo Barbera i Palermo var när han under några år spelade i La Liga.

space

Alan Sunderland4. Alan Sunderland

1984 platsade inte längre den gamle FA-cuphjälten Sunderland i sitt Arsenal. Han blev då utlånad till Ipswich. Man kan tycka att Sunderland AFC kunde ha varit lite mer alerta den gången.

space

Flavio Roma3. Flavio Roma

Målvaktskarriären för trefaldige landslagsmannen Roma började i hemstaden Rom där han givetvis valde…Lazio. Han hann med sju andra italienska klubbar utan att pricka in Roma innan han senare avrundade i Monaco.

space

Antonio Valencia2. Antonio Valencia

Ecuadors mest lovande gick från hemlandets El Nacional och hamnade i Villarreal i trakten av…Valencia. Det är inte riktigt samma poesi i att Valencia sedan många säsonger finns i Manchester United.

space

Arturo Di Napoli1. Arturo Di Napoli

Till sist en som fick till det. I dag är han tränare men i sin långa fotbollsvandring genom stövellandet hann Milanofödde Di Napoli även med tre säsonger i SSC Napoli.Skriv en kommentar